Tips voor een rustgevende slaapkamer

Tips voor een rustgevende slaapkamer

12 januari 2017 | door: kastengigant

Slaapkamer rustiger maken

Een oase van rust, zo zou uw slaapkamer moeten zijn. Na alle hectiek en prikkels van het dagelijks leven wilt u in uw slaapkamer volledig tot rust kunnen komen. Dat klinkt logisch, maar toch hebben veel mensen moeite om voldoende nachtrust te krijgen. Daarom helpen wij u op weg met een aantal handige tips en ideeën voor het creëren van een rustige slaapkamer, waarin u s’ochtends uitgerust wakker wordt.
witte kledingkast

Eén grote slaapkamerkast

In een rustige slaapkamer slingert geen rommel rond. Kleding over een stoel, een nachtkastje met stapels boeken en tijdschriften of een uitpuilende wasmand, dat zijn allemaal no-go’s (evenals een tv op de slaapkamer, maar dat was waarschijnlijk al duidelijk). Als de basis niet goed is, helpt het niet om een keer flink op te ruimen. De rommel komt dan al snel terug. Zorg dus voor een goede basis en dat is een voldoende grote kast, waar al uw kleren gemakkelijk in passen.
kledingkast

Ruimte is rust

Denk ook aan kastruimte voor uw schoenen en beddengoed. Integreer alles het liefst in één grote slaapkamerkast. Hoe minder meubels, hoe rustiger uw slaapkamer er uit ziet. Een open kledingkast of kledingrek oogt erg rommelig én druk, dus wij adviseren u een gesloten kledingkast mét deuren te kopen.
moderne-linnenkast

Goed georganiseerde slaapkamerkast

Met een voldoende grote kledingkast bent u er nog niet: ook de kastindeling moet bij u en uw kleding passen. Heeft u veel jurken en jasjes? Zorg voor voldoende hangruimte. Heeft u nauwelijks kleding die moet hangen? Kies dan voor een kledingkast met veel legplanken en lades. Lees deze blogartikelen voor nóg meer tips over een goede kastindeling.
meervlaksdeuren1
En daarna is het natuurlijk zaak om uw kleding ook netjes op te bergen. En slim, want alleen als u uw kleding op een goed georganiseerde manier opbergt, houdt u uw kledingkast voor lange tijd netjes. Lees dus zeker ook onze slimme opruim- en opbergtips.
slaapkamerkast met spiegel

Rustgevende kleuren

Drukke prints en felle kleuren (zoals felgeel, oranje en rood) zijn niet zo geschikt voor een rustige slaapkamer. Natuurlijk beleeft iedereen kleuren op een andere manier, maar neutrale kleuren (zoals wit, beige en licht grijs en naturel tinten) worden door iedereen als rustgevend ervaren. Eventueel kunt u deze kleuren combineren met zachte kleuren zoals pasteltinten. Verder raden wij u aan om uw kledingkast en andere kastjes zoveel mogelijk in dezelfde kleur (eventueel met een donkere of lichtere nuance) te houden als uw muren. Dit zorgt voor een rustige sfeer.
verlichting1

De juiste verlichting voor uw slaapkamer

Eén grote, felle lamp is niet aan te raden, dit kan uw interne klok zelfs in de war schoppen. Zorg voor veel licht op plekken waar dat ook echt nodig is. Denk aan een goede leeslamp op uw nachtkastje én voldoende licht in uw kledingkast (zodat u niet die donkerblauwe in plaats van die zwarte broek te pakken heeft. Dimbare lampen zijn perfect omdat u de hoeveelheid licht kunt aanpassen aan uw behoefte.
Schermafbeelding 2015-10-01 om 1.07.58 PM

Meer tips voor een goede nachtrust

Tenslotte nog een paar tips die er voor zorgen dat u gemakkelijker in slaap valt en uitgerust wakker wordt:

  1. Lees voor het slapen een boek, 10 minuten lezen heeft al een kalmerend en rustgevend effect. Oh ja, liever niet op je iPad of mobiele telefoon want volgens slaapexperts vermindert het onnatuurlijke licht de productie van het slaaphormoon melatonine.
  2. Luister naar rustige muziek, zoals klassieke muziek of naar natuurgeluiden. Laat de muziek automatisch stoppen, zodat u er niet midden in de nacht wakker van wordt.
  3. Kies voor verduisterende gordijnen. Licht van auto’s, straatverlichting of buitenverlichting van de buren kan storend weken als u moeilijk in slaap valt.
  4. Zorg voor een goede matras, die bij ú past en waar u lekker in slaapt.
  5. Slaapexperts zeggen dat de ideale temperatuur in uw slaapkamer rond de 18 graden ligt. Dat kan variëren van 17 tot 20 graden. Test zelf eens uit bij welke temperatuur u het snelst in slaap valt.

 
slaapkamerkast met schuifdeuren

Lees meer over: ,
Gepost in Kledingkasten, Slaapkamerkasten | Reacties uitgeschakeld voor Tips voor een rustgevende slaapkamer